Problemes que es pretenen solucionar
El civisme es defineix com el conjunt de drets i deures individuals orientats al bon ús de la ciutat, mentre que la convivència és el procés on es comparteix, es col·labora o es dissenteix per l’ús de bens o de l’espai públic en aquest context de drets i deures. Considerant aquesta dimensió relacional de la convivència, i constatats el canvis sociodemogràfics on aquesta té lloc, es fa necessària una actualització de la norma per a continuar garantint la prevenció d’activitats pertorbadores de la convivència pacífica, així com la protecció o preservació de l’espai públic.
Els objectius que es volen assolir
Actualitzar el marc normatiu per a la convivència ciutadana i el civisme al municipi de Viladecans, d’acord amb la realitat social del municipi.
Facilitar i promoure mesures per evitar la pertorbació de la convivència pacífica.
Facilitar i promoure mesures per a la protecció o preservació de l’espai públic.
Identificar el conjunt de fets que poden ser un risc per a la convivència i establir mesures preventives i/o sancionadores, identificant en cada cas les sancions que correspon aplicar.
Les possibles solucions alternatives normatives i no normatives
Malgrat la vigència de normes de rang superior que recullen aspectes vinculats a accions que pertorben la convivència, aquestes no regulen accions de la quotidianitat atenent al principi d’intervenció mínima del Dret Penal; només evita o sanciona els atemptats més greus contra els bens jurídics més rellevants. Per aquest motiu, l’Administració local es veu amb la necessitat d’establir, en el marc de les seves competències, mesures per garantir la resta de bens jurídics dels que gaudeix la ciutadania.
Aquesta realitat, juntament amb la necessitat d’actualitzar la normativa local, porta a considerar la solució normativa proposada com aquella imprescindible per promoure el civisme i garantir la convivència al municipi.
Els impactes econòmics, socials i ambientals més rellevants de les opcions considerades
L’Ordenança sobre Convivència i Civisme pretén els següents impactes més rellevants:
Impactes econòmics.
No es genera cap impacte pressupostari considerant que les tasques vinculades a la seva elaboració, aprovació, difusió i aplicació formen part de l’activitat ja prevista per a l’Ajuntament.
Les càrregues administratives que es derivin responen al mateix criteri.
Impactes socials.
Generar un context de promoció de valors i bones pràctiques en civisme i convivència.
Millora de la convivència mitjançant accions preventives, així com una resposta reactiva més adequada per a l’interès general de la ciutadania en cas de pertorbar o posar en risc la convivència pacífica.
Facilitar un context per a la cohesió social de tota la ciutadania i inclusió dels diferents col·lectius, especialment aquells en situació de vulnerabilitat.
Establir mesures que respectin el superior interès del menor d’edat quan aquests posen en risc la convivència.
Assegurar un ús sostenible dels serveis del municipi.
Impactes ambientals
Share