L'Ajuntament de Viladecans està compromès en promoure un desenvolupament sostenible i equitatiu, seguint l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i altres agendes urbanes rellevants. A través de l'Estratègia Viladecans 2030 i l'Agenda Urbana Local, s'ha delineat un futur on la ciutat es transforma en un espai verd i resilient enfront del canvi climàtic.
Aquest compromís de Viu Verd Viladecans 3-30-300 es manifesta en diverses iniciatives clau:
Transició Ecològica (EIX 2): L'objectiu és mitigar els efectes del canvi climàtic a Viladecans. S'inclouen accions per augmentar les zones verdes i millorar la sostenibilitat ambiental.
Estil de Vida Sostenible (EIX 4): Es fomenta la connexió amb la natura a través d'infraestructures verdes, millorant així la qualitat de vida dels ciutadans.
El 2022, l'Ajuntament va aprovar la iniciativa "Viladecans 3-30-300", comprometent-se a que cada ciutadà pugui veure almenys tres arbres des de casa seva, que la ciutat mantingui un 30% de cobertura arbòria i que cada habitant tingui accés a un espai verd a menys de 300 metres de distància.
A octubre de 2023, la Fundación Biodiversidad i el Ministerio de Transición Ecológica van concedir 2,8 milions d'euros per impulsar aquestes metes. El PLA VILADECANS 3-30-300 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. El projecte finalitzarà a desembre de 2025.
El pla inclou el desenvolupament d'infraestructura verda per millorar la connectivitat amb l'entorn natural (Serra del Montbaig, Parc Agrari, Delta del Llobregat), augmentant la resiliència climàtica i millorant la salut i el benestar dels residents.
Accions principals:
Recuperació d'espais verds: Es rehabilitarà l'entorn del torrent de Can Preses, convertint-lo en un corredor verd essencial per la ciutat.
Renaturalització i creació de nous espais verds: S'inclou la plantació d'arbres en parcs, jardins i vora l'autopista C-32.
Creació d'hàbitats per a la fauna: S'instal·laran espais per a aus, ratpenats i insectes, millorant els serveis ecosistèmics a la ciutat.
El projecte compta amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia, Plant for the Planet, i l'Institut de Salut Global de Barcelona, que aportaran coneixement científic en salut ambiental.
Un dels objectius del Pla Viladecans 3-30-300 és implicar la ciutadania en aquest procés de renaturalització del municipi, i és per aquest motiu que s’organitzaran diverses accions perquè la ciutadania participi activament durant tot aquest procés i així en garantim la seva implicació i empoderament.
Els col·laboradors del projecte estendran una invitació personalitzada a les entitats i grups que més s'ajustin a les necessitats específiques de cada activitat, garantint així la màxima adequació i eficàcia en la seva participació.
T'apuntes a una Viladecans més verda i sostenible?
Gràcies per la vostra col·laboració.
Share