El PAESC és l’instrument del municipi que ha de servir per definir les línies d’acció tant per reduir les emissions com per adaptar-nos als efectes del canvi climàtic. Es va articular a nivell europeu l'any 2008 amb la iniciativa del Pacte de les Alcaldies i des d’aleshores s’ha estès a nivell internacional. Viladecans s’hi va adherir a aquesta iniciativa l’any 2008 i l’any 2009 va aprovar el seu primer Pla d’acció. Aleshores es cercava només l’objectiu de reduir les emissions però l’any 2016 es va sumar ja un segon objectiu que és el d’articular mesures també per adaptar-nos als ja inevitables efectes del canvi climàtic que es produiran en major o menor grau segons la capacitat d’aturar les emissions que tinguem com a societat, a nivell planetari.
Aquest Pla s’ha d’anar renovant periòdicament i durant aquest any 2024 el municipi l’ha d’actualitzar tot i incorporant el nou objectiu de reduir les emissions un 55% per l’any 2030 que ha acordat la Unió Europea. A més a més, també cal revisar les previsions dels canvis climàtics a nivell local i dels riscos i vulnerabilitats derivades, per tal d’articular també les accions necessàries per poder adaptar-nos-hi.
Les accions i els canvis necessaris per assolir aquests objectius van més enllà de l’àmbit públic i requereixen d’una acció concertada entre tots els agents locals. Per això, aquest procés cerca la seva participació des del primer moment d’anàlisi, reflexió i decisió de les línies de treball, així com la seva implicació -a posteriori- per tal de fer-les realitat durant els propers anys. Per articular aquesta col·laboració de continuïtat, a nivell local disposem també de l’instrument del Pacte de Viladecans pel Clima amb el que actuar coordinadament per assolir bons resultats.
Es proposa inicialment un procés de treball senzill constituït per dos moments/espais diferents:
Una trobada inicial de ciutadania i agents locals per construir una visió compartida sobre com reduir les emissions i adaptar-nos al canvi climàtic.
Una segona fase de treball amb les persones participants per acabar de definir les accions (metodologia pendent de definir)
Els àmbits/temes sobre els quals es centrarà la participació són els tres de la relació següent que han estat escollits atenent a la seva importància en la reducció de les emissions de l’inventari:
Consum de combustibles pel transport. Suposa gairebé el 60% de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a nivell local, , resultant el sector amb més marge de reducció d’emissions.
Confort i consum d’energia als edificis. Comporta aproximadament el 35% de l’inventari d’emissions, alhora que és estratègic perquè les persones puguem disposar d’aixopluc i d’altres serveis bàsics.
Consum d’energia en el transport i tractament dels residus. Constitueix al voltant del 7% d’emissions de l’inventari local i pot esdevenir una important font de recursos locals.
Share