Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Pla de millora de la qualitat acústica de Viladecans 2024-2029
-
Quant a aquest procés
Contextualització del projecte
La gestió ambiental del soroll té com a finalitat evitar, prevenir o reduir la contaminación acústica a la qual está exposada la población i la preservació i/o millora de la qualitat acústica dels territoris.
Una de les eines per a la gestió ambiental del soroll són els Mapes estratègics de soroll que tenen com a objectiu conèixer les diferents fonts de soroll a les quals está exposada una zona determinada i és l’eina que serveix de base per a l’elaboració dels plans d’acció per a la millora i la recuperación de la qualitat acústica on sigui necessari i per mantener la qualitat de l’entorn acústic on sigui satisfactòria.
Tots els municipis de més de 100.000 habitants o aquells que formen part d’un continuu urbà de més de 100.000 habitants i que, per tant, constitueixen una aglomeració han de realitzar els mapes estratègics de soroll i els plans d’acció vinculats. En aquest sentit, el continuu urbà de Sant Boi, Viladecans i Gavà configura l’Aglomeració Baix Llobregat II.
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic és l’encarregada de portar a terme la recopilació dels mapes estratègics i dels plans d’acció de les aglomeracions, d’aprovar-los i tramitar-los davant la Unió Europea per donar resposta als requeriments de la Directiva 2002/49/CE.
Els plans d’acció per a la millora de la qualitat acústica són instruments de gestió ambiental per a la preservació, la recuperació i la millora de la qualitat acústica del territori. S’apliquen bàsicament en
zones que se supera el valor límit de soroll que estableix el mapa de capacitat acústica amb l’objectiu de reduir la contaminació i millorar la qualitat ambiental de la zona i en les zones tranquil·les on la qualitat acústica es bona amb la finalitat de mantener-la.
Compartir