La proposta que presentem a debat afecta a terrenys amb característiques comunes que es troben en cinc zones separades dels municipis de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Tenen una posició estratègica perquè estan ben connectats amb el port, l'aeroport i la ciutat de Barcelona, i estan a prop dels espais del Delta, en una zona amb un alt valor ambiental, agrícola i paisatgístic. Tot i això, aquests terrenys no han desenvolupat els plans urbanístics previstos fa gairebé cinquanta anys.
Amb el temps, l'entorn ha anat canviant segons altres plans o les necessitats del territori, però en els terrenys en qüestió es mantenen les incerteses sobre el seu desenvolupament pel que fa als usos permesos i les condicions d’edificació i ambientals.
Per resoldre aquesta situació, el 2014 es va començar a treballar en un nou pla per a aquests terrenys. Després de la seva aprovació definitiva el 2016, es va interposar un recurs que va anul·lar el pla el 2020 per una qüestió de competència legal, no pels seus continguts tècnics.
El 2022, els ajuntaments de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat, amb el suport de la Generalitat, insten a l'Àrea Metropolitana de Barcelona a impulsar un nou instrument urbanístic que reprengui la planificació urbanística d'aquests terrenys.
Els objectius d'aquesta nova modificació del Pla General Metropolità són:
- Delimitar nous sectors urbanístics seguint un model de ciutat compacta i sostenible.
- Ordenar el sòl no urbanitzable.
- Garantir la preservació dels valors ambientals i paisatgístics.
- Reforçar l'activitat agrària com a activitat econòmica del territori.
La tramitació del nou pla va començar el 20 de desembre de 2022 amb l'aprovació de l'avanç i la tramitació ambiental. Després del període d'exposició pública, s'està redactant el document per a l'aprovació inicial, que inclourà un informe amb les aportacions de la ciutadania. Un cop s'aprovi inicialment, la proposta s'exposarà novament al públic per a un període d'al·legacions abans de seguir la seva tramitació fins a l'aprovació definitiva.
PROCÈS PARTICIPATIU
Posem en marxa un procés participatiu per conèixer l'opinió, debatre i enriquir el contingut del pla amb aportacions ciutadanes.
Els objectius del procés són:
Explorar les oportunitats i desafiaments del planejament.
Identificar les condicions existents que poden afectar el planejament.
Reconèixer els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals.
Conèixer les preferències dels diferents grups sobre la proposta del Pla.
Identificar les necessitats que es puguin recollir en el Pla.
Compartir