a) Antecedents i problemes que es pretenen solucionar.
L’actual Ordenança reguladora de la tinença d’animals de Viladecans fou aprovada per acord del Ple de 28 de gener del 2010 i publicada en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona el 22 d’abril del 2010.
En els darrers anys s’ha observat un increment en el nombre i la diversitat d’animals que coexisteixen amb la ciutadania, així com una creixent sensibilitat ciutadana envers els animals. Cal revisar i modificar la normativa municipal per adaptar-la a aquesta nova realitat amb l’objectiu de fomentar la tinença responsable, la protecció i benestar dels animals, així com millorar el règim disciplinari i garantir la convivència ciutadana i les condicions higienicosanitàries i de seguretat a la ciutat.
b) Els objectius que es volen assolir.
-Compliment de la norma: es considera necessari realitzar modificacions en el redactat per apropar la normativa a la ciutadania, fer-la més entenedora i facilitar així el seu compliment.
-Establir mecanismes per protegir la ciutadania en els casos d’agressions de gossos cap a persones, així com també a altres gossos.
-Garantir el benestar dels animals especificant les condicions mínimes de manteniment.
-Incrementar el nombre d’animals registrats en el cens del municipi fins a assolir un nombre el més aproximat possible a la realitat.
-Agilitzar el protocol d’actuació d’agressions amb la dotació d’eines per garantir-ne el seu compliment.
-Millorar la convivència entre la ciutadania i els animals, tant els domèstics de companyia com assilvestrats (salubritat i biodiversitat).
-Garantir la salut, seguretat i tranquil·litat de les persones.
-Implementar un règim disciplinari clar, de fàcil interpretació i sense ambigüitats.
c) Les possibles solucions alternatives normatives i no normatives.
-Increment de campanyes informatives i de sensibilització amb aspectes importants del contingut de l’ordenança: cens, condicions de manteniment, llicència per a gossos potencialment perillosos, i aspectes de civisme com els espais permesos per als orins i l’obligatorietat de recollir la femta, entre d’altres.
-Desplegament d’un protocol que contempli mesures cautelars per als casos de gossos que hagin protagonitzat episodis d’agressivitat cap a persones o cap a altres animals, que protegeixi i mantingui informades les parts interessades.
-Recollir totes les aportacions fonamentades dels diferents agents interessats en la gestió dels animals a la ciutat.
d) Els impactes econòmics, socials i ambientals més rellevants de les opcions considerades.
-Reducció de les sancions emeses per acta de la policia sobre les infraccions més comunes de l’ordenança: dur un gos deslligat o dur un gos potencialment perillós sense morrió, entre d’altres.
-Reducció del nombre de queixes veïnals per molèsties per la tinença no responsable de gossos i gats: males olors als edificis, regalim d’orins als pisos inferiors d’edificis i carrer, etc.
-Reducció de la corrosió per orins d’elements de mobiliari urbà de la via pública, com bancs, pivots, fanals, quioscos, etc., i el seu impacte tant per al servei de la neteja de l’espai públic com per la reducció del manteniment i reparació d’aquests elements.
-Reducció d’episodis d’atacs de gossos contra persones i contra altres gossos.
Compartir