Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Som Poble, soc ciutat - Benvingut/da a la plataforma de participació de Viladecans

Definicions categories i nivells de protecció

Quin tipus d’elements pots trobar en aquest mapa interactiu?

Els béns que es recullen en aquest mapa interactiu són els que conformen el Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg Cultural i Ambiental de Viladecans, en fase d’Avanç, i que necessita de les teves aportacions.

Els elements s’inclouen en les següents categories:

  • Béns arquitectònics: Elements arquitectònics i Conjunts arquitectònics
    El patrimoni arquitectònic, el conformen els elements o conjunts amb valor cultural, històric o identitari del municipi. Aquests es divideixen en dos grups:

    • Elements arquitectònics (EA): Unitat arquitectònica que, per les seves característiques singulars, ha de ser preservada per conformar part de la memòria històrica del municipi.

    • Conjunts arquitectònics (CA): Es defineix com un agrupament de béns immobles continu o dispers, que constitueix una unitat coherent i delimitable amb entitat pròpia, encara que cadascun individualment tingui o no valors rellevants.

  • Béns Socio-Etnològics (BSE)
    Es defineixen com un conjunt de vestigis que poden incloure intervencions en el paisatge natural (camins, fonts, pous, basses, etc.), escultures, edificis i instal·lacions que contenen en el seu si elements constitutius del patrimoni etnològic.

  • Béns arqueològic-paleontològics (BARP)
    Formen part del patrimoni arqueològic els béns mobles i immobles de caràcter històric situats o procedents de la superfície, del subsol o de sota l’aigua que poden servir com a instruments per al coneixement de la història o la cultura, sempre que per obtenir aquest coneixement calgui estudiar-los amb metodologia arqueològica.

    Formen part dels patrimoni paleontològic els elements fòssils no relacionats amb l’ésser humà ni amb els seus orígens o antecedents, situats o procedents de la superfície, del subsòl o de sota l’aigua, i que són susceptibles de ser estudiats amb una metodologia arqueològica.

  • Béns Ambientals (BAMP)
    El conformen les àrees el valor de les quals és el resultat de la interacció dinàmica entre els factors naturals (geologia, climatologia, hidrologia, etc.) i els humans (activitat econòmica, assentaments, etc.).

  • Béns Naturals (BN)
    El configuren els indrets i/o elements naturals i els espais geològics que signifiquen el municipi, així com els referents a la biodiversitat del territori.

Què són els nivells de protecció i la seva definició?

Cada bé incorporat al Catàleg, gaudeix d’un nivell de protecció diferent en funció dels seus valors culturals i ambientals. Aquests s’estructuren en 6 nivells de protecció, en funció de la rellevància singular dels béns i ordenats de més a menys protecció.

  1. Integral
    Nivell de protecció aplicable a aquells béns que s’han de mantenir íntegrament, amb especial respecte de les seves característiques específiques, i dels elements o parts que el composen. Es permetran actuacions que no malmetin, perjudiquin o desvirtuïn el bé original, així com aquelles intervencions necessàries pel seu millor ús i funcionalitat, sempre que no malmetin les seves característiques principals

    Tots els Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), així com tots els jaciments arqueològics i paleontològics, siguin BCIN o no, així com els Espais de Protecció Arqueològica (EPA), tenen un nivell de protecció integral.

    També es pot establir un nivell de protecció integral a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL) o Béns amb Protecció Urbanística (BPU) que, atenent als seus valors arquitectònics, socio-etnològics, béns naturals i ambientals, formen un tot indivisible.

  2. Conservació
    Nivell de protecció per als elements o conjunts lliures de modificacions que els desfigurin, els quals cal preservar i revalorar globalment.
    En termes generals, són permeses les actuacions encaminades a la seva conservació, posta en valor i recuperació d’aquells aspectes originals que s’hagin vist alterats. Es permeten aquelles intervencions necessàries pel seu millor ús i funcionalitat, sempre que no malmetin les seves característiques principals.

    Es pot establir un nivell de protecció conservació a BCIL o BPU que, atenent als seus valors arquitectònics, socio-etnològics, béns naturals i ambientals en els quals, tot i conservar els seus aspectes bàsics, han perdut la coherència unitària i genuïna.

  3. Parcial
    Nivell de protecció per als béns on interessa preservar i re valoritzar algun dels seus elements. Són permeses actuacions sempre i quan no es perdin els valors dels elements que van originar la seva protecció, els valors dels quals resideixen principalment en la seva estructura tipològica,
    Es pot establir un nivell de protecció parcial a BCIL o BPU, atenent als seus valors arquitectònics, socio-etnològics, béns naturals i ambientals.

  4. Ambiental
    Nivell de protecció per a béns i/o conjunts, els valors dels quals resideix principalment en la configuració d’un paisatge urbà, natural o paisatgístic de notable valor ambiental.

    Es pot establir un nivell de protecció ambiental a BCIL o BPU que, atenent als seus valors arquitectònics, socio-etnològics, béns naturals i ambientals, configuren un paisatge urbà, rural, natural o ambiental.

  5. Documental
    Nivell de protecció que permet les intervencions de conservació, restauració, reforma o rehabilitació, ampliació i, fins i tot, enderroc, condicionades a deixar constància documental (planimètrica i fotogràfica) per tal de garantir la permanència de la memòria històrica.

    Aquest nivell de protecció només és aplicable a aquells BPU l’interès dels quals radica en altres aspectes diferents a l’arquitectònic, com pot ser l’històric o el social, o quan per motiu d’interès públic no sigui possible la seva conservació.

  6. Zona d’Expectativa Arqueològica
    S’aplica a espais urbans, rurals o naturals que són susceptibles de contenir elements o jaciments d’interès arqueològic en el subsòl. Qualsevol intervenció en aquests espais, incloent-hi el subsòl d’elements immobles, haurà d’anar precedida d’exploracions i dels pertinents informes arqueològics que justifiquin l’oportunitat de l’obra projectada.

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir