Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Procés participatiu per a l’elaboració del I Pla de polítiques LGBTI+ de Viladecans
(2025-2028)
Quant a aquest procés
Justificació
L’Ajuntament de Viladecans compta amb una trajectòria de gairebé una dècada en el desplegament de polítiques LGBTI+ adreçades a tota la ciutadania. Tant la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com la Llei 10/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació, a més d’altres lleis dins del marc legislatiu internacional i estatal, com la Llei 4/2023, del 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, obliguen a les administracions públiques locals a emprendre mesures en matèria de diversitat sexual, afectiva i de gènere. Al mateix temps, els ens locals també han d’aplicar les modificacions i adaptacions successives de la legislació vigent, així com noves lleis que contribueixen a aprofundir en els drets de la ciutadania i a fer front a les problemàtiques socials existents.
Tanmateix, les desigualtats i discriminacions cap a les persones LGBTI+ segueixen reproduint-se en totes les esferes i nivells de la societat, i s’han d’entendre com a problemàtiques estructurals a abordar de forma transversal des de sectors i àmbits diversos, així com per part de múltiples agents. Així doncs, la finalitat principal d’aquest Pla és impulsar la incorporació de la perspectiva LGBTI+ i interseccional en tots els àmbits socials, econòmics, polítics i culturals de Viladecans, per tal de garantir els seus drets i que puguin viure la seva orientació sexual, afectiva i/o diversitat de gènere en plena llibertat, lliure de discriminació.
El document final s’estructurarà seguint les quatre línies estratègiques del Marc Estratègic de Ciutat.
Per a una informació més detallada, consulteu el document adjunt.
Antecedents
El I Pla de polítiques LGBTI+ de Viladecans (2025-2028) és fruit d’un llarg procés que compta amb les següents fases:
Fase de diagnosi i avaluació del Pla anterior. Elaborada a partir de l’anàlisi de la documentació existent, com les accions adreçades a les persones LGBTI+ del Pla Local per la igualtat de gènere i els drets del col·letiu LGTBI (2017-2021), entrevistes a persones clau i la informació obtinguda a través de la participació ciutadana (enquesta online i cinc grups de discussió).
Fase de disseny i elaboració del Pla. Les propostes incloses en el document pretenen abordar les problemàtiques i necessitats detectades en la fase anterior. Inclou participació ciutadana per a la priorització dels resultats clau que s’estableixen al document, a través de la Plataforma Decidim.
Fase d’execució del Pla. Etapa durant la qual les mesures es duen a la pràctica i que s’estén des del 2025 al 2028. Moltes de les accions inclouen la valoració ciutadana del projectes, serveis i actuacions que es duran a terme.
Fase d’avaluació del Pla. Es preveu un monitoratge detallat dels resultats previstos mitjançant un quadre de comandament, així com una valoració anual de les mesures que s’han tirat endavant. El document final inclourà indicadors de procés i d’impacte.
El procés participatiu a través de l’enquesta permetrà prioritzar els resultats clau en relació a cadascun dels objectius previstos. Es tracta d’un procediment que s’inclou en la segona fase.
Compartir